Reclamefolders in de week zonder vlees en zuivel 

Amsterdam, 5 maart - Het is de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel, maar in de reclamefolders van Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Poiesz en Vomar staan gewoon aanbiedingen voor vlees- en zuivel. Dat het ook anders kan bewijzen Albert Heijn, Aldi, Lidl en Plus die deze week geen vleesaanbiedingen in de folder hebben. Dat stelt denktank Questionmark, die de reclamefolders van supermarkten van deze week naploos.

Reclamefolders in de Week Zonder Vlees

De Week Zonder Vlees wordt voor de 7e keer gehouden. Dit jaar zien we voor het eerst dat de supermarkten die partner zijn van de Week Zonder Vlees en Zuivel, inderdaad hun klanten één weekje helpen door vlees en zuivel uit de folder te laten. Het is opmerkelijk dat de overige supermarkten, Dirk, Ekoplaza, Vomar, Poiesz en Jumbo, niet solidair zijn. Dirk, Vomar en Poiesz hebben deze week nog volop vlees en zuivel in de folder staan. Dat geldt in mindere mate ook voor een deel van de week bij Ekoplaza en Jumbo.

Tegenstrijdige praktijken

In de folders van alle supermarkten staan ook veel vleesvervangers. Charlotte Linnebank, directeur Questionmark: “Je verwacht dat alle supermarkten, naast het promoten van vleesvervangers, de hele week vlees en zuivel uit hun reclamefolders weglaten. De campagne heet niet voor niks De Week Zonder Vlees en Zuivel, niet De Week van de Vleesvervangers.” Bij Jumbo, Dirk en Ekoplaza gaat hun praktijk ook nog eens in tegen hun eigen beleid.

Wel doelen op minder vlees en meer plantaardig 

Dat beleid gaat over hun recent gestelde doelen om meer plantaardige en minder dierlijke eiwitproducten te verkopen. Eerder deze week kregen de supermarkten Aldi, Albert Heijn, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus hiervoor nog een pluim van Wakker Dier. Terecht, want sinds Superlijst Groen in oktober 2023 hebben Aldi, Dirk, Jumbo, Lidl en Plus hun doelstelling op de eiwittransitie aangescherpt van 50 procent naar 60 procent plantaardig in 2030. Deze Superlijst, een onderzoek van Questionmark, vergeleek de duurzaamheidsprestaties van de zeven grootste supermarkten. Albert Heijn was toen de enige supermarkt die aan een ambitieuzere doelstelling van 60%plantaardig in 2030 had gecommitteerd.