Superlijst

Gezond en duurzaam de makkelijke keuze

DE EERSTE SUPERLIJST GEZONDHEID IS UIT. LEES HIER DE RESULTATEN

Gezond en duurzaam voedsel moet in elke supermarkt de makkelijkste keuze zijn. Superlijst is een meerjarig onderzoeksproject dat inzichtelijk maakt wat supermarkten doen om hun klanten te helpen kiezen voor gezond & duurzaam. Superlijst laat ook zien welke supermarkten hierin voor- en welke achterlopen en welke kansen zij hebben om het Nederlandse dieet duurzamer en gezonder te maken. De supermarkten die meegenomen worden in Superlijst zijn: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk, Coop en Ekoplaza.

De komende jaren zullen er met tussenpozen vier Superlijsten verschijnen, elk op een ander thema:

Milieu & Natuur 2021

De eerst volgende Superlijst richt zich op het thema Milieu & Natuur. Voor Superlijst Milieu & Natuur onderzoeken wij wederom de acht grootste Nederlandse supermarkten, dit maal onder andere op de mate waarin zij zichzelf doelen stellen voor het verminderen van de verkoop van dierlijke eiwitten, plantaardige producten de makkelijkste keuze maken, kiezen voor producten uit natuurvriendelijke landbouw, de verkoop van seizoensgroente en -fruit stimuleren en inzicht geven in de gebruikte verpakkingen. 

Voor Superlijst Milieu & Natuur werken wij samen met Natuur & Milieu.

Meer over Superlijst Milieu & Natuur (2021)

Gezondheid 2020

De eerste ranglijst ging over Gezondheid. In de zomer van 2020 onderzocht Questionmark hoe supermarkten verschillen op vragen als: hoe gezond is het assortiment? Helpt de inrichting van de winkel om gezond boodschappen te doen? Hoe gezond is de folder met aanbiedingen?

Voor dit onderzoek werkten we samen met vier maatschappelijke organisaties die de gezondheidsbelangen behartigen: Hartstichting, Diabetesfonds, Nierstichting en Maag Lever Darm Stichting.

Superlijst Gezondheid 2020: resultaten en methode
Landelijke vergelijking gezondheid supermarkten van start

Raad van Wetenschappers

De onderzoeksmethode voor iedere Superlijst wordt opgesteld onder toeziend oog van de Raad van Wetenschappers. De experts in deze Raad zien erop toe dat de vergelijking van supermarkten eerlijk is en bijdraagt aan verbetering van het voedselsysteem.

Raad van Wetenschappers

Onderzoeksmethode

Voor het onderzoeken en vergelijken van supermarkten in het kader van Superlijst hebben we een speciaal daarvoor ontwikkelde onderzoeksmethode. Deze bestaat uit een algemeen onderzoekskader en voor ieder thema specifieke vergelijkingscriteria. Beide onderdelen stellen we op in samenwerking met onze Raad van Wetenschappers, maatschappelijke organisaties en met input van supermarkten.

Onderzoeksmethode

Vooronderzoek

In 2019 deed Questionmark een vooronderzoek naar de haalbaarheid van Superlijst, in samenwerking met de Transitiecoalitie Voedsel. Het resultaat daarvan was een korte inventarisatie van verschillen tussen supermarkten. Een van de bevindingen daaruit -  namelijk dat aanbiedingen van supermarkten voor 80% ongezond zijn - leidde direct tot Kamervragen en droeg eraan bij dat staatssecretaris Blokhuis (VWS) met de supermarkten in gesprek ging over verbetering.

Superlijst vooronderzoek
Media aandacht vooronderzoek Superlijst 2019

Meer weten over Questionmark?