Hoe supermarkten de voedselomgeving bepalen

Gezond, duurzaam, diervriendelijk en eerlijk voedsel de makkelijke keuze

Gezond, duurzaam, diervriendelijk en eerlijk voedsel moet in elke supermarkt de makkelijkste keuze zijn. Superlijst is een meerjarig Europees onderzoeksproject dat inzichtelijk maakt wat supermarkten doen om hun klanten te helpen kiezen voor gezond, duurzaam, diervriendelijk en eerlijk. Superlijst laat ook zien welke supermarkten hierin voor- en welke achterlopen en welke kansen zij hebben om het Nederlandse voedingspatroon gezonder en duurzamer te maken.

In Europa verschijnen met tussenpozen Superlijsten op de volgende thema's:

Raad van Wetenschappers

De onderzoeksmethode voor iedere Superlijst wordt opgesteld onder toeziend oog van de Raad van Wetenschappers. De experts in deze Raad zien erop toe dat de vergelijking van supermarkten eerlijk is en bijdraagt aan verbetering van het voedselsysteem.

Raad van Wetenschappers

Onderzoeksmethode

Voor het onderzoeken en vergelijken van supermarkten in het kader van Superlijst hebben we een speciaal daarvoor ontwikkelde onderzoeksmethode. Deze bestaat uit een algemeen onderzoekskader en voor ieder thema specifieke vergelijkingscriteria. Beide onderdelen stellen we op in samenwerking met onze Raad van Wetenschappers, maatschappelijke organisaties en met input van supermarkten.

Onderzoeksmethode

Vooronderzoek

In 2019 deed Questionmark een vooronderzoek naar de haalbaarheid van Superlijst, in samenwerking met de Transitiecoalitie Voedsel. Het resultaat daarvan was een korte inventarisatie van verschillen tussen supermarkten. Een van de bevindingen daaruit -  namelijk dat aanbiedingen van supermarkten voor 80% ongezond zijn - leidde direct tot Kamervragen en droeg eraan bij dat staatssecretaris Blokhuis (VWS) met de supermarkten in gesprek ging over verbetering.

Superlijst vooronderzoek
Media aandacht vooronderzoek Superlijst 2019

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Wil je meer weten over Questionmark?